Werking van de natuur

De film Wild

In de zomer zag ik de film Wild.  Het verhaal gaat over Cheryl Strayed die besluit the Pacific Chrest Trail te lopen. quote wildEen trail dat over een afstand van 4286 kilometer in de bergachtige gebieden langs de Amerikaanse westkust loopt, vanaf de grens met Mexico in het zuiden naar de grens met Canada in het noorden. Ze onderneemt deze tocht na haar scheiding, het overlijden van haar moeder en jaren van roekeloos destructief gedrag. Onervaren en eigenlijk niet echt wetende waarom ze aan zo’n tocht begint, staat ze in the middle of nowhere in de woestijn. De start van haar 3 maanden durende trektocht. Het levert prachtige beelden op van de ongerepte natuur en een inkijk hoe Cheryl stap voor stap geconfronteerd wordt met haar eigen verhaal over de werkelijkheid, haar vragen waar ze antwoord op wil krijgen, haar angst en de neiging om op te geven. Naarmate ze verder komt wordt haar rugzak letterlijk en figuurlijk lichter.

In haar zoektocht ervaart Cheryl steeds meer dat het stellen van vragen over het waarom, hoe, wat en wanneer, uiteindelijk er niet toe doet. Haar werkelijkheid is slechts een verhaal dat zij zelf geschreven heeft. perceptiesCynisme, slachtoffergedrag en hardheid maken steeds meer plaats voor vertrouwen, leven in het nu, en vrijheid. “Stel je voor dat alles er altijd al was, dat niets bevrijd hoeft te worden”.  Zo komt ze op een regenachtige dag aan bij het eindpunt van haar tocht.

Leren in en van de natuur

Het is niet voor niets dat deze tocht plaatsvindt in de natuur. De natuur heeft een helende werking. Denk maar eens na wat de natuur met jou doet. Uitwaaien op het strand, de geur van een dennenbos op een warme dag, het zien van de ondergaande zon, het luisteren naar het orkest van vogels in de vroege ochtend, het lopen langs een klif, het beuken van de golven op de kust, een vergezicht vanaf een oeroude rots. De natuur brengt ons op de een of andere manier terug naar onze oorsprong. Het geeft ons rust, stilte, ruimte, energie en inspiratie. De natuur is zoals die is, veranderd steeds, volop in beweging.

Ook wetenschappelijk onderzoek toont de meerwaarde van de natuur aan op ons welzijn en persoonlijke ontwikkeling. Zowel psychisch als fysiek. Denk aan het verminderen van stress, hoger concentratievermogen, minder gebruik van pijnstillers, meer creativiteit, zelfvertrouwen en eigenwaarde.

Ik ben zelf graag in de natuur om op te laden. Elke dag neem ik de tijd om even een ommetje te lopen. Minimaal een half uurtje door het bos mijn neus achterna. Ook coach ik graag in de natuur. Niet alleen de woestijn maar ook het Drentse land biedt volop metaforen ter inspiratie en bezinning. In de plannen van komend jaar zullen meerder activiteiten plaats gaan vinden in de natuur. Ik hou jullie op de hoogte met mijn nieuwsbrief. Wil je niet wachten en nu al een keertje met mij mee de natuur in? Neem dan gerust contact met me op.

 

 

 

 

 

 

Wil je nog meer verhalen lezen?

Het verhaal van Denise: het aangaan van je diepste angst

Het begon met de woestijnreis in Jordanië Door de woestijnreis in Jordanië heb ik Caroline leren kennen als een vrouw die enorm in verbinding staat met zichzelf en van daaruit verbinding maakt met anderen. Oprecht, in liefde en aards. Tijdens die reis zijn er veel innerlijke processen aangeraakt bij mij. Caroline speelde hierin voor mij een belangrijke rol in haar uitnodiging om alles met nieuwsgierigheid, moed, vertrouwen en liefde tegemoet te treden. Dit is ook de reden dat ik, een dik jaar...

Corina’s verhaal: Reis naar de vrijheid!

Wat was de aanleiding om in coaching te gaan bij Caroline? 'Via via had ik over de coaching van  Caroline gehoord en had het idee dat zij wellicht de gene was die mij verder kon helpen. Ik liep destijds namelijk flink vast. Ik had het gevoel dat ik een leven leidde dat beheerst werd door het verleden. Ik stond op een kruispunt; ga ik  zo verder of durf ik het te veranderen? Het vertrouwde leven ontrafelen en het weer op te bouwen naar het heden en toekomst? Oh, wat was dat een enge vraag voor...

Willem’s woestijnreis: bewegen van doen naar zijn

Het is alweer twee jaar geleden dat Willem tijdens een intervisie een collega hoorde praten over haar persoonlijke ervaringen met de woestijnreis in de Wadi Rum woestijn van Jordanië. Het triggerde Willem.  De heilzame werking van de cadans tijdens het lopen en het in de natuur zijn kende hij, de woestijn echter nog niet. Wat Willem niet kent, maakt hem nieuwsgierig. Dus na het zien van de informatie op de website schreef Willem zich in. Klaar voor zijn eerste woestijnervaring. Willem vertelt...

Het woestijnverhaal van Caroline

Aan de vooravond van twee nieuwe woestijnreizen mocht ik mijn eigen woestijnverhaal vertellen. Mij was gevraagd of ik wat meer wilde vertellen over hoe ik in de woestijn terecht gekomen ben, wat de woestijn met mij doet en waar de woestijnreizen die ik begeleid over gaan.  Het is een persoonlijk verhaal geworden dat ik graag met je deel. 

Drentheweekend van Dieta

Afgelopen zomer ging Dieta met ons mee op Drentheweekend. Het Drentheweekend is een ontdekkingsreis naar jezelf op de Drentse hei waarin natuur, verbinden, genieten, lekker eten, reflectie en puur samenzijn de basisingedrienten zijn.  Hieronder vertelt Dieta haar ervaringen:   Aanleiding voor het Drentheweekend Een weekend met vrouwen in het Drentse landschap. Ik had zin om me onder te dompelen in het samenzijn met anderen, me te verbinden met de Drentse natuur en vooral me te verbinden...

Fear

It is said that before entering the sea a river trembles with fear She looks back at the path she has traveled, From the peaks of the mountains, the long winding road crossing forests and villages. And in front of her, She sees an ocean so vast, that to enter there seems nothing more than to disappear forever. But there is nu other way. The river an not go back. Nobody can go back. To go back is impossible in existence. The river needs to take the risk of entering the ocean because only then...

Floortje’s verhaal: werken met zelfvertrouwen

Afgelopen jaar kwam Floortje bij mij voor een coachtraject. Floortje was 2 jaar afgestudeerd en stond bekend als een jonge vrouw met veel talent. Ze wilde een stap op de plaats maken om te kijken wat een goede vervolgstap in haar carriere zou zijn. Tijdens ons erste gesprek werd duidelijk wat de onderliggende vraag was. Floortje vertelt hier haar verhaal over het leren werken met zelfvertrouwen.Zelfvertrouwen ‘In eerste instantie kwam ik bij Caroline om de vervolgstap in mijn carrière vorm te...

De woestijnreis van Els

Afgelopen november ging Els samen met 11 andere deelnemers mee naar de woestijn in Jordanië. Een bijzondere woestijnreis met impact op veel verschillende fronten. Els vertelt hier haar verhaal:Waarom gaf je je op voor de woestijnreis? Voor vertrek zag ik mijn woestijnreis als een poort naar een nieuwe levensfase. De eerste tekenen van de overgang dienden zich in 2021  ondubbelzinnig bij mij aan. En daarmee kwam ook de vraag: Wie wil ik zijn in deze nieuwe levensfase die in bepaalde culturen...

Never to return again

50 jaar worden Voor mijn 50e verjaardag schreef Alexandra Rakemann dit gedicht. Een gedicht over de Steenbok, mijn krachtdier. De steenbok die fier bovenop de rotsen in de Wadi Rum staat. Krachtig, in balans, eigen, zonder opsmuk, solide.  Als ik Alexandra een vraagstuk voorleg vraagt ze me regelmatig: "wat zou de steenbok in jou doen, hoe zou die nu zijn en reageren?" Daar contact mee maken is dan alles wat ik te doen heb. Dan voel ik het en vervolgens weet ik wat ik te doen heb. Fijn hè,...

De Herberg

Dit mens-zijn is een soort herberg Elke ochtend weer nieuw bezoek. Een vreugde, een depressie, een benauwdheid, een flits van inzicht komt als een onverwachte gast. Verwelkom ze; ontvang ze allemaal gastvrij zelfs als er een menigte verdriet binnenstormt die met geweld je hele huisraad kort en klein slaat. Behandel dan toch elke gast met eerbied. Misschien komt hij de boel ontruimen om plaats te maken voor extase……. De donkere gedachte, schaamte, het venijn, ontmoet ze bij de voordeur met een...