Floortje’s verhaal: werken met zelfvertrouwen

Afgelopen jaar kwam Floortje bij mij voor een coachtraject. Floortje was 2 jaar afgestudeerd en stond bekend als een jonge vrouw met veel talent. Ze wilde een stap op de plaats maken om te kijken wat een goede vervolgstap in haar carriere zou zijn. Tijdens ons erste gesprek werd duidelijk wat de onderliggende vraag was. Floortje vertelt hier haar verhaal over het leren werken met zelfvertrouwen.

vrouwen woestijnreis jordanie

Zelfvertrouwen

‘In eerste instantie kwam ik bij Caroline om de vervolgstap in mijn carrière vorm te geven. Tijdens het intakegesprek werd duidelijk dat er achter deze vraag een andere vraag schuil ging. Ik kreeg altijd mooie feedback van mensen, maar bleef toch altijd onzeker. Die onzekerheid speelde ook parten in het besluiten welke richting ik op wilde gaan in mijn loopbaan. Het werkte verlammend en hield me klein. Het kostte veel energie en ik wilde dat anders. Daar heb ik met Caroline naar gekeken. Doelstelling werd om mijn kwaliteiten niet alleen te leren onderkennen, maar ze ook daadwerkelijk te voelen diep van binnen. Te gaan ’ownen’, zoals Caroline dat zegt. Zodat ik mijn talenten vanuit zelfvertrouwen meer in ga zetten, mezelf op waarde weet te schatten en van daaruit een vervolgstap in mijn carrière kon ga zetten.’

Hoe verliep het coachingtraject?

‘Door 360 graden feedback en het doen van testen werd duidelijk waar mijn kwaliteiten lagen. Ik vond het lastig om echt te zeggen: Ja dat kan ik. Zo werd me vaak gezegd dat ik zowel scherpe analyses kon maken en ook aansluiting weet te vinden bij veel verschillende mensen. Mijn onzekerheid zorgde ervoor dat ik me niet goed genoeg voelde om bijvoorbeeld tijdens vergadering mijn mening te geven want wie ben ik om er iets van te zeggen?

We zijn hiermee aan de slag gegaan door telkens situaties te oefenen, waarbij we bij mijn ongemak stil bleven staan. Dus bij spannende situaties niet terugschieten in oude reflexen, maar aanwezig te blijven bij het ongemak. Dat was nieuw want het liefste wilde ik zo snel mogelijk van het ongemak vandaan. Wat bijzonder was is dat het ongemak vanzelf verdween.

Het aanwezig zijn bij het ongemak en de situatie aangaan ben ik met Caroline blijven oefenen aan de hand van praktijkvoorbeelden. Wij bespraken de situaties voor waar ik erg tegenop zag. Het bleek dat ik allemaal aannames deed. Bijvoorbeeld over het beeld dat anderen van mij hadden. Door mijn aannames telkens te checken, bleken mijn aannames vaak helemaal verkeerd. Caroline gaf mij hele fijne handvatten om te benutten in mijn gesprekken. We oefenden deze eerst samen waarna ik dit in de praktijk kon toepassen. Naderhand reflecteerden we samen de gesprekken die ik in de praktijk had gevoerd.

Op deze manier ging ik mijn kwaliteiten steeds bewuster inzetten en zag dat de spreekwoordelijke ijsberen op de weg verdwenen. Ik werd me veel meer bewust van de dingen waar ik goed in ben. Daarnaast besefte ik dat ik voorheen met name energie stopte in vaardigheden waar ik nog niet zo goed in was. Dit was soms echt een energielek. Nu zie ik dat als ik mijn energie stop in de dingen waar ik goed in ben in plaats van in de dingen waar ik minder goed in ben, ik uiteindelijk een veel grotere groeicurve doormaak.’

vertrouwen coaching loopbaancoaching

Wat heeft het coachingtraject je gebracht?

‘Heel veel! Ik heb door de coaching van Caroline veel over mijzelf geleerd. Ik kreeg echt meer inzicht in wat mijn kwaliteiten zijn en hoe ik deze met meer vertrouwen in kan zetten. Ook werd ik bewust hoe ik van een kwaliteit door kon schieten naar mijn valkuil. Dan is er een teveel van het goede. Zo kon het oog hebben voor anderen doorschieten in mezelf wegcijferen. Eerlijk gezegd heb ik hier nooit zo bij stil gestaan, maar dit helpt wel om mijn eigen gedrag en het gedrag van de ander te begrijpen en hoe ik hier vervolgens zelf mee kan omgaan. Hier hebben Caroline en ik ook vaak mee geoefend aan de hand van situaties op het werk. Caroline heeft mij geholpen in het verleggen van mijn aandacht naar de dingen die juist goed gaan. Ook heeft ze me geleerd de lat niet altijd te hoog voor mezelf te leggen. Ik kijk nu van dag tot dag wat haalbaar is om te doen. Door mijn aannames te checken en mijn eigen talenten als vertrekpunt te nemen ontstaat er een andere, positieve beweging en ervaar ik rust.’

Hoe heb je de begeleiding van Caroline ervaren?

‘Caroline heb ik als een heel fijn persoon ervaren. Ze luistert heel goed, laat je altijd je verhaal vertellen zonder te oordelen. Ze is heel betrokken en benadert je op een prettige, professionele manier. Ze stelde me meteen op mijn gemak alsof ik haar al jaren kende en hielp bij het relativeren van zaken. Een mooie les die ik van Caroline heb geleerd is: niet teveel zitten op wat ik wil leren (en nog niet kan), maar juist focussen op de dingen die ik al goed kan en deze uitbouwen. Dan maak ik grootste persoonlijke groei door en…. het geeft me zelfvertrouwen.’

 

Dank je wel Floortje voor geven van deze mooie inkijk in jouw groeiproces.

 

Wil je nog meer verhalen lezen?

Het verhaal van Denise: het aangaan van je diepste angst

Het begon met de woestijnreis in Jordanië Door de woestijnreis in Jordanië heb ik Caroline leren kennen als een vrouw die enorm in verbinding staat met zichzelf en van daaruit verbinding maakt met anderen. Oprecht, in liefde en aards. Tijdens die reis zijn er veel innerlijke processen aangeraakt bij mij. Caroline speelde hierin voor mij een belangrijke rol in haar uitnodiging om alles met nieuwsgierigheid, moed, vertrouwen en liefde tegemoet te treden. Dit is ook de reden dat ik, een dik jaar...

Corina’s verhaal: Reis naar de vrijheid!

Wat was de aanleiding om in coaching te gaan bij Caroline? 'Via via had ik over de coaching van  Caroline gehoord en had het idee dat zij wellicht de gene was die mij verder kon helpen. Ik liep destijds namelijk flink vast. Ik had het gevoel dat ik een leven leidde dat beheerst werd door het verleden. Ik stond op een kruispunt; ga ik  zo verder of durf ik het te veranderen? Het vertrouwde leven ontrafelen en het weer op te bouwen naar het heden en toekomst? Oh, wat was dat een enge vraag voor...

Willem’s woestijnreis: bewegen van doen naar zijn

Het is alweer twee jaar geleden dat Willem tijdens een intervisie een collega hoorde praten over haar persoonlijke ervaringen met de woestijnreis in de Wadi Rum woestijn van Jordanië. Het triggerde Willem.  De heilzame werking van de cadans tijdens het lopen en het in de natuur zijn kende hij, de woestijn echter nog niet. Wat Willem niet kent, maakt hem nieuwsgierig. Dus na het zien van de informatie op de website schreef Willem zich in. Klaar voor zijn eerste woestijnervaring. Willem vertelt...

Het woestijnverhaal van Caroline

Aan de vooravond van twee nieuwe woestijnreizen mocht ik mijn eigen woestijnverhaal vertellen. Mij was gevraagd of ik wat meer wilde vertellen over hoe ik in de woestijn terecht gekomen ben, wat de woestijn met mij doet en waar de woestijnreizen die ik begeleid over gaan.  Het is een persoonlijk verhaal geworden dat ik graag met je deel. 

Drentheweekend van Dieta

Afgelopen zomer ging Dieta met ons mee op Drentheweekend. Het Drentheweekend is een ontdekkingsreis naar jezelf op de Drentse hei waarin natuur, verbinden, genieten, lekker eten, reflectie en puur samenzijn de basisingedrienten zijn.  Hieronder vertelt Dieta haar ervaringen:   Aanleiding voor het Drentheweekend Een weekend met vrouwen in het Drentse landschap. Ik had zin om me onder te dompelen in het samenzijn met anderen, me te verbinden met de Drentse natuur en vooral me te verbinden...

Fear

It is said that before entering the sea a river trembles with fear She looks back at the path she has traveled, From the peaks of the mountains, the long winding road crossing forests and villages. And in front of her, She sees an ocean so vast, that to enter there seems nothing more than to disappear forever. But there is nu other way. The river an not go back. Nobody can go back. To go back is impossible in existence. The river needs to take the risk of entering the ocean because only then...

De woestijnreis van Els

Afgelopen november ging Els samen met 11 andere deelnemers mee naar de woestijn in Jordanië. Een bijzondere woestijnreis met impact op veel verschillende fronten. Els vertelt hier haar verhaal:Waarom gaf je je op voor de woestijnreis? Voor vertrek zag ik mijn woestijnreis als een poort naar een nieuwe levensfase. De eerste tekenen van de overgang dienden zich in 2021  ondubbelzinnig bij mij aan. En daarmee kwam ook de vraag: Wie wil ik zijn in deze nieuwe levensfase die in bepaalde culturen...

Never to return again

50 jaar worden Voor mijn 50e verjaardag schreef Alexandra Rakemann dit gedicht. Een gedicht over de Steenbok, mijn krachtdier. De steenbok die fier bovenop de rotsen in de Wadi Rum staat. Krachtig, in balans, eigen, zonder opsmuk, solide.  Als ik Alexandra een vraagstuk voorleg vraagt ze me regelmatig: "wat zou de steenbok in jou doen, hoe zou die nu zijn en reageren?" Daar contact mee maken is dan alles wat ik te doen heb. Dan voel ik het en vervolgens weet ik wat ik te doen heb. Fijn hè,...

De Herberg

Dit mens-zijn is een soort herberg Elke ochtend weer nieuw bezoek. Een vreugde, een depressie, een benauwdheid, een flits van inzicht komt als een onverwachte gast. Verwelkom ze; ontvang ze allemaal gastvrij zelfs als er een menigte verdriet binnenstormt die met geweld je hele huisraad kort en klein slaat. Behandel dan toch elke gast met eerbied. Misschien komt hij de boel ontruimen om plaats te maken voor extase……. De donkere gedachte, schaamte, het venijn, ontmoet ze bij de voordeur met een...

Melina’s verhaal: van moeten naar mogen zijn

Het afgelopen jaar is behoorlijk heftig geweest voor Melina. Ze raakte in een burn-out door de stress op haar werk, een maand later stierf haar vader onverwachts aan een hartaanval en nam ze de intensieve zorg voor haar zieke moeder over, haar moeder overleed na een lang ziekbed aan longkanker, en slechts drie maanden later bleek Melina zwanger te zijn van haar eerste kindje. Ze besloot samen met haar werkgever dat ze niet terug zou keren naar haar baan, maar wist ook niet goed hoe nu verder....