Woestijnreizen

Vele malen ben ik in de woestijn geweest. Eerst naar de Sinaï woestijn in Egypte en later naar de Wadi Rum woestijn in Jordanië. De woestijn doet iets met je, dat ervaar ik telkens weer. Er gaat een grote kracht en wijsheid uit van de oorverdovende stilte, de eenvoud en puurheid van de woestijn. Het nodigt uit om zelf stil te worden en in jezelf af te dalen. Om stapje voor stapje de franjes van het leven in Nederland, de meningen van anderen en zeker ook die van jezelf achter je te laten. Om bij jezelf te komen en daarmee te zijn. Van daaruit kan je bepalen op welke wijze je verder wilt, welke keuzes je wilt gaan maken en vanuit welke waarden je wilt gaan leven. De bedoeïenen met wie wij door de woestijn trekken zijn daarbij een mooie spiegel. Zij zijn levenskunstenaars als het gaat om alles met aandacht, in harmonie en pure eenvoud te doen. Dat ervaren ik en de mensen die met mij mee reizen telkens weer.

Wandelen door de Wadi Rum, achter de kamelen aan, maakte me energieker, gaf me helderheid in mijn denken en bracht mij tot de realisatie dat slechts een moment geldt: NU. De afwisseling van lopen, denken, voelen, gezond voedsel, yoga, geleide meditatie, slapen onder de sterren, lachen, zingen, dansen, spelen, luchtige en diepzinnige gesprekken met waarachtige mensen, doet mij de rest van mijn leven terugverlangen naar de woestijn.

- Koen

Trekken door Wadi Rum in Jordanië

Elk voor- en najaar trek ik met een groep door de Wadi Rum woestijn in Jordanië. Deze woestijn staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO. De uitgestrekte vlaktes worden omlijst door indrukwekkende rotspartijen. Er zijn nog steeds sporen te vinden in de ruige droge valleien van de karavanen die jaren geleden met goederen richting Petra trokken: het knooppunt tussen zuid, oost, west en noord. In dit historische gebied trekken wij met de bedoeïenen en hun kamelen elke dag in stilte naar een nieuwe overnachtingsplek met telkens weer een waanzinnig uitzicht. Een prachtig decor voor een bijzondere reis.

De woestijnreis is een reis naar jezelf. Wie ben ik ten diepste, wat wil in mij naar voren komen en hoe maak ik daar contact mee? We dalen af in onze lichamen, leren kijken met nieuwsgierige ogen, maken een wijsheid wakker die in ieder van ons verscholen ligt. We delen wat wij in onszelf en in het samenzijn met de ander tegen komen. Vanuit openheid naar jezelf, naar de ander en naar dat wat je niet direct kan zien, horen of ruiken maar oh zo voelbaar is in de woestijn. Meditaties, yoga, coachgesprekken, rituelen, het lopen van de tijdlijn, werkvormen uit Tao en sharings met de groep helpen jou hierbij.

Meteen vanaf dag één wist Caroline voor verdieping te zorgen die de reis zo uniek maakt. Voor een intense verbondenheid met de andere deelnemers. Voor mij is het een keerpunt geweest in mijn burn out. Ik heb gevoeld dat ik in al mijn kwetsbaarheid meer dan genoeg kracht heb om alles aan te kunnen. Nog dagelijks voel ik de warme woestijnwind door mijn haar. Ik hoef mijn ogen maar te sluiten en ik ben er weer. Daar waar je heel klein bent en tegelijkertijd voelt dat je alle ruimte mag innemen. En gewoon goed bent zoals je bent. Een inzicht dat een cadeau is voor altijd.

- Lydia

Het programma in vogelvlucht

We starten onze reis in Wadi Musa. Hier slapen we in een bedoeïenkamp die van alle gemakken is voorzien. Daarna zullen wij op ons gemak Petra verkennen. Petra, de uit kalksteen gehakte verlaten stad die ook op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Ook maken we een start met het verkennen van wat loslaten voor jou is en het formuleren van persoonlijke aandachtspunten.

Daarna begint onze tocht door de woestijn. Met jeeps rijden we naar het grensgebied tussen de rode en witte woestijn. Daar staan de bedoeïenen met hun kamelen op ons te wachten. We trekken met name door de meer rustige witte woestijn. Het ritme van de dag ziet er telkens hetzelfde uit. Elke ochtend en avond een oefening. Overdag lopen we in stilte. De niet-lopers onder ons kunnen zich  mee laten wiegen op de rug van een kameel. ’s Middags en ’s avonds wordt er een heerlijke maaltijd op een vuurtje klaargemaakt. ’s Avonds maken we een kampvuur, wisselen we verhalen uit, maken we muziek of is er tijd voor jezelf. Slapen doen we op een matje onder de sterrenhemel.

Na 6 dagen sluiten we de woestijnereis samen in de ochtend af en vertrekken richting Aqaba, de enige badplaats van Jordanië gelegen aan de Rode Zee. Hier gaan we onder andere overdag genieten van het rustige strand bij een beachclub. En we sluiten af met een feestelijk eten waar we stil staan bij wat de reis voor een ieder heeft gebracht.

Doordat vluchtschema’s steeds wisselen wordt de woestijnreis elke keer aangepast. Wil je weten hoe de komende woestijnreis eruit ziet, vraag dan de folder aan.

Aankomende reizen:

  • 3 t/m. 14 november 2024

Wil je de folder van die reis ontvangen? Vraag die dan aan via het aanmeldformulier. Zodra de folder klaar is, krijg je die dan toegestuurd.

Naast de woestijnreis is er ook een bezinningsreis speciaal voor vrouwen. Meer weten? Klik dan hier. 

 

Reis op maat

Wil je met een eigen groep naar de woestijn afreizen? Dat kan. Vanaf 4 personen kan ik een reis op maat maken. Samen kijken we wat de doelstelling is van jullie woestijnreis en op welke manier ik daar het beste vorm aan kan geven. Denk aan een vriendengroep maar ook aan een groep collega’s. De woestijn leent zich prima voor o.a. het leren kennen van jezelf en elkaar, het vergroten van de verbinding onderling en het verbeteren van samenwerking. Naast de woestijn kunnen jullie er voor kiezen om bijvoorbeeld Aqaba, Dana, Petra, de dode zee, Jerash en Amman te bezoeken. Wil je meer over deze optie weten? Neem dan contact met mij op via het contactformulier of bel Caroline op 06 – 45 20 48 84. Ik denk graag met jullie mee.

Een tijdje prikkelarm leven heeft het voordeel dat je alle tijd, energie en gedachten aan jezelf kunt besteden. Dat is even wennen als je gewend bent om meestal druk-druk te zijn, een hoge lat te hebben en om altijd eerst aan een ander te denken. Met een uitgekiend programma van onder andere yoga, groeps- en individuele gesprekken, (schrijf)oefeningen, rust en inspanning begonnen de kwartjes stuk voor stuk te vallen. Ik vroeg me tevoren af wat je weken later nog zou merken van een reis als deze. Was het een kortdurend Tsjakka-gevoel of zou het beklijven? Het laatste bleek het geval. Ik ben nu zes weken terug en het is nog steeds lekker rustig in mijn hoofd, mijn lijf en mijn leven. Ik zeg vaker ‘nee’, ben beter voor mezelf gaan zorgen, leg de lat wat lager en blokkeer hier en daar mijn agenda met de opmerking ‘Nu even niet!’

- Petra

Na de woestijnreis

De woestijnreis heeft een behoorlijke impact die doorwerkt als je weer terug komt in Nederland. Het integreren van wat je hebt ervaren in de woestijn is geen vanzelfsprekendheid. Vanaf maart 2019 kan je hierin verder begeleid worden door middel van een speciaal online programma, speciaal voor de woestijngangers die net terug zijn gekomen in Nederland. Dit programma bestaat uit meditaties, visualisaties, audio’s met bezinningen en oefeningen. Daarnaast houden we regelmating sharings (deelrondes) via het web waarin ieder zijn ervaring deelt en waarop we reflecteren, net als in de woestijn. Ook zal er een besloten Facebookgroep komen waarin ervaringen, extra filmpjes en foto’s kunnen worden gedeeld. Tot slot is er een mogelijkheid voor extra individuele coachgesprekken. Voor ieder dus wat wils. Meer informatie over dit programma wordt naar alle woestijngangers gemail die zich hebben ingeschreven. Wil je deelnemen? Meld je dan aan via deze link .

Garantieregeling

Dit aanbod valt onder de garantie van STO Garant. U kunt de voorwaarden van deze garantieregeling vinden op de website van STO Garant.

Deel deze pagina

Ja, ik wil graag meer informatie ontvangen over de woestijnreis