Hervinden van zelfvertrouwen na arbeidsconflict

Het was april 2019 toen Silke bij Caroline kwam voor een coachtraject. Het afronden van haar arbeidscontract bij haar vorige werkgever na een conflict heeft haar sporen nagelaten. Silke wilde daarmee aan de slag; weer terug naar die zelfverzekerde vrouw die ze  voor deze periode was. Silke deelt graag haar verhaal met jou. Lees je mee?
“Bij mijn vorige werkgever liep ik tegen een burnout aan. Ik had heel hard gewerkt en was erg moe. Ik heb een conflict gehad met mijn werkgever die een behoorlijke impact had. Ik was zo geraakt door deze situatie dat ik mijn zelfvertrouwen ben kwijtgeraakt. Ik voelde me eerder een miezerig muisje en zo wilde ik me niet meer voelen. Op advies van de psycholoog die me op weg hielp ben ik op zoek gegaan naar een coach, die me tijdens mijn werk in een nieuwe baan verder kon helpen.
Tijdens het werken in mijn nieuwe baan merkte ik dat ik achterdochtig was geworden en dat ik van een mug een olifant kon maken. Ik ben een echte denker. Ik vind het fijn om een situatie te analyseren en oorzaak en gevolg helder te zien. Dat denken liep bij mij spaak. Het was zo druk in mijn hoofd dat ik door de bomen het bos niet meer kon zien. Tijdens het intakegesprek met Caroline wist zij mijn verhaal een kop en een kont te geven en heldere verbanden te leggen zodat ik weer overzicht kreeg en mijn coachvraag kon formuleren.
 

Caroline stelde me voor om met name lichaamsgericht te gaan werken. In eerste instantie vond ik dat wat vaag en ook wat zweverig. En tegelijkertijd realiseerde ik dat het denken over en willen begrijpen van de situatie mij niet verder had geholpen. Dus zei ik ja tegen het traject en dat vond ik best spannend.

lichaamsgericht werken
Tijdens de eerste sessie was het al meteen raak. Het verdriet was zo voelbaar. In plaats van er over te  praten vroeg Caroline me waar ik het verdriet en de pijn in mijn lichaam voelde. Het was een zwaar gevoel als in de vorm van een soort bord in mijn buik onder mijn navel. Daar ben ik met mijn aandacht naar toe gegaan. Wat er daarna gebeurde laat zich moeilijk omschrijven. Het beeld van het bord veranderde in een trechter en tot slot tot een kleine knikker. Het verdriet maakte binnen een uur plaats voor een rustig gevoel. Onwerkelijk hoe zoiets werkt. Als ik daar weer aan denk, word ik daar weer blij van. En nog steeds gebruik ik deze techniek. Als ik een spannende situatie in ga dan sta ik stil bij mijn gevoel en waar ik dat gewaar wordt in mijn lichaam. Dat geef ik aandacht en ik merk dat me dat zo goed doet. In plaats van het weg te drukken ga ik er naar toe. Ik merk dat mijn intuïtie helderder is.
reflectie opstelling arbeidsconflict
Ook hebben wij een opstelling gedaan. Verschillende delen van mezelf hebben wij als velletjes papier op de grond gelegd. Zo lag daar de onzekere vrouw die van een mug een olifant maakt, de zelfverzekerde vrouw die boven de situatie staat en de neutrale vrouw. We hebben geoefend hoe je van de ene vrouw naar de andere vrouw beweegt, hoe je dus van de ene modus naar de andere modus kan gaan.
Ik merkte het letterlijk aan mijn lichaam. Hoe ik stond, hoe ik uit mijn ogen keek en wat ik voelde. Ik merk nu dat ik vanaf een afstandje beter naar mezelf kan kijken. Ik ben me bewust in welke modus ik zit en weet nu ook beter hoe ik in de andere modus terecht kom. En dat heeft direct invloed op mijn werk.
In sommige sessies waren we ook heel praktisch bezig. Caroline kon mij simpele handvatten geven die mij erg hebben geholpen. Zo was ik al bekend met het communiceren op inhouds- en betrekkingsniveau maar paste deze nog niet bewust toe. Ook had ik de neiging om aannames te maken: ik vulde de gedachten van de ander snel in. Het werd me duidelijk hoe belangrijk het was om mijn eigen gevoel te verwoorden en aan te geven wat ik graag zou willen. Juist door mijn eigen gevoel in te brengen kregen gesprekken daarna een andere wending. We kwamen tot een echt gesprek die ook nog eens resulteerden in hele concrete acties waar ik blij van werd.
communicatie bij areidsconflict
coaching
Het traject is inmiddels een half jaar geleden afgerond. De persoon met wie ik destijds een conflict had, heb ik weer ontmoet. Ik merkte dat ik stevig kon blijven staan, dicht bij mezelf was en open naar de ander toe. Dat gaf mij nog meer vertrouwen. Ik heb het achter me gelaten en kan nu weer vooruit.  Nog steeds kan ik wel eens wankelen in lastige situaties maar ik weet nu dat ik de veerkracht  heb om weer dicht bij mezelf uit te komen. Een groot goed.”

 

Dank je wel Silke voor het delen van jouw ervaringen.

Wil je nog meer verhalen lezen?

Het verhaal van Denise: het aangaan van je diepste angst

Het begon met de woestijnreis in Jordanië Door de woestijnreis in Jordanië heb ik Caroline leren kennen als een vrouw die enorm in verbinding staat met zichzelf en van daaruit verbinding maakt met anderen. Oprecht, in liefde en aards. Tijdens die reis zijn er veel innerlijke processen aangeraakt bij mij. Caroline speelde hierin voor mij een belangrijke rol in haar uitnodiging om alles met nieuwsgierigheid, moed, vertrouwen en liefde tegemoet te treden. Dit is ook de reden dat ik, een dik jaar...

Corina’s verhaal: Reis naar de vrijheid!

Wat was de aanleiding om in coaching te gaan bij Caroline? 'Via via had ik over de coaching van  Caroline gehoord en had het idee dat zij wellicht de gene was die mij verder kon helpen. Ik liep destijds namelijk flink vast. Ik had het gevoel dat ik een leven leidde dat beheerst werd door het verleden. Ik stond op een kruispunt; ga ik  zo verder of durf ik het te veranderen? Het vertrouwde leven ontrafelen en het weer op te bouwen naar het heden en toekomst? Oh, wat was dat een enge vraag voor...

Willem’s woestijnreis: bewegen van doen naar zijn

Het is alweer twee jaar geleden dat Willem tijdens een intervisie een collega hoorde praten over haar persoonlijke ervaringen met de woestijnreis in de Wadi Rum woestijn van Jordanië. Het triggerde Willem.  De heilzame werking van de cadans tijdens het lopen en het in de natuur zijn kende hij, de woestijn echter nog niet. Wat Willem niet kent, maakt hem nieuwsgierig. Dus na het zien van de informatie op de website schreef Willem zich in. Klaar voor zijn eerste woestijnervaring. Willem vertelt...

Het woestijnverhaal van Caroline

Aan de vooravond van twee nieuwe woestijnreizen mocht ik mijn eigen woestijnverhaal vertellen. Mij was gevraagd of ik wat meer wilde vertellen over hoe ik in de woestijn terecht gekomen ben, wat de woestijn met mij doet en waar de woestijnreizen die ik begeleid over gaan.  Het is een persoonlijk verhaal geworden dat ik graag met je deel. 

Drentheweekend van Dieta

Afgelopen zomer ging Dieta met ons mee op Drentheweekend. Het Drentheweekend is een ontdekkingsreis naar jezelf op de Drentse hei waarin natuur, verbinden, genieten, lekker eten, reflectie en puur samenzijn de basisingedrienten zijn.  Hieronder vertelt Dieta haar ervaringen:   Aanleiding voor het Drentheweekend Een weekend met vrouwen in het Drentse landschap. Ik had zin om me onder te dompelen in het samenzijn met anderen, me te verbinden met de Drentse natuur en vooral me te verbinden...

Fear

It is said that before entering the sea a river trembles with fear She looks back at the path she has traveled, From the peaks of the mountains, the long winding road crossing forests and villages. And in front of her, She sees an ocean so vast, that to enter there seems nothing more than to disappear forever. But there is nu other way. The river an not go back. Nobody can go back. To go back is impossible in existence. The river needs to take the risk of entering the ocean because only then...

Floortje’s verhaal: werken met zelfvertrouwen

Afgelopen jaar kwam Floortje bij mij voor een coachtraject. Floortje was 2 jaar afgestudeerd en stond bekend als een jonge vrouw met veel talent. Ze wilde een stap op de plaats maken om te kijken wat een goede vervolgstap in haar carriere zou zijn. Tijdens ons erste gesprek werd duidelijk wat de onderliggende vraag was. Floortje vertelt hier haar verhaal over het leren werken met zelfvertrouwen.Zelfvertrouwen ‘In eerste instantie kwam ik bij Caroline om de vervolgstap in mijn carrière vorm te...

De woestijnreis van Els

Afgelopen november ging Els samen met 11 andere deelnemers mee naar de woestijn in Jordanië. Een bijzondere woestijnreis met impact op veel verschillende fronten. Els vertelt hier haar verhaal:Waarom gaf je je op voor de woestijnreis? Voor vertrek zag ik mijn woestijnreis als een poort naar een nieuwe levensfase. De eerste tekenen van de overgang dienden zich in 2021  ondubbelzinnig bij mij aan. En daarmee kwam ook de vraag: Wie wil ik zijn in deze nieuwe levensfase die in bepaalde culturen...

Never to return again

50 jaar worden Voor mijn 50e verjaardag schreef Alexandra Rakemann dit gedicht. Een gedicht over de Steenbok, mijn krachtdier. De steenbok die fier bovenop de rotsen in de Wadi Rum staat. Krachtig, in balans, eigen, zonder opsmuk, solide.  Als ik Alexandra een vraagstuk voorleg vraagt ze me regelmatig: "wat zou de steenbok in jou doen, hoe zou die nu zijn en reageren?" Daar contact mee maken is dan alles wat ik te doen heb. Dan voel ik het en vervolgens weet ik wat ik te doen heb. Fijn hè,...

De Herberg

Dit mens-zijn is een soort herberg Elke ochtend weer nieuw bezoek. Een vreugde, een depressie, een benauwdheid, een flits van inzicht komt als een onverwachte gast. Verwelkom ze; ontvang ze allemaal gastvrij zelfs als er een menigte verdriet binnenstormt die met geweld je hele huisraad kort en klein slaat. Behandel dan toch elke gast met eerbied. Misschien komt hij de boel ontruimen om plaats te maken voor extase……. De donkere gedachte, schaamte, het venijn, ontmoet ze bij de voordeur met een...