Waarom doe je niet wat je eigenlijk wilt en vice versa

Afgelopen zomer organiseerde ik vier retraites op de Drentse hei met als onderwerp ‘van angst en polarisatie naar liefde en vertrouwen’. In het laatste weekend waren we met allemaal woestijnvrouwen  en dat was een heel warm weerzien. Wat is er in één jaar veel gebeurd. Ik zie de gezichten, die zoveel kracht uitstralen. En we duiken zo weer in het woestijngevoel met elkaar.

Soms lijkt het wel of wij mensen gehecht zijn aan ellende

Er is veel aangeraakt dit weekend. Wat houdt ons tegen om voluit te leven en de mooie dingen van het leven volledig te omarmen? Soms lijkt het wel of wij mensen gehecht zijn aan ellende. Raar, hè? En toch gebeurt dat regelmatig. We kunnen onszelf lekker klem zetten. Dingen doen die we niet willen of juist dingen laten waar we eigenlijk wel naar verlangen. Hoe zit dat toch?

Soms geven vervelende situaties ons een gevoel van veiligheid

Door onze levenservaring ontstaan allemaal reflexen. Als we getriggerd worden, dan worden deze als het ware gereactiveerd. We hechten ons daarbij automatisch aan situaties die voor ons bekend zijn, ook al zijn die situaties niet fijn. Ze zijn simpelweg wat we gewend zijn. Als je bijvoorbeeld vaak bent afgewezen of teleurgesteld, dan ken je deze gevoelens maar al te goed. Wanneer zich dit opnieuw voordoet, geeft dit (onbewust!) een gevoel van vertrouwdheid en daarmee veiligheid, terwijl het natuurlijk eigenlijk niet gaat om een positieve ervaring. Er is dan sprake van een onbewuste gehechtheid. 

 

Sommige patronen zijn zo ingesleten, dat we niet eens doorhebben hoe gehecht we eraan zijn

Natuurlijk kiezen we er niet bewust voor, maar sommige patronen zijn zo ingesleten, dat we niet eens door hebben hoe gehecht we eraan zijn. Zo kan iemand die vaak teleurgesteld is, zich knap ongemakkelijk voelen als aan haar behoefte wordt voldaan. En iemand die telkens lik op stuk kreeg in de liefde, kan zich enorm onbehaaglijk voelen als ze omringd wordt door liefde, zij (of hij) kan deze dan zelfs uit de weg gaan. En zo trekt iemand die gepest werd, makkelijk mensen aan die haar buitensluiten in plaats van mensen die van haar houden. Of zal iemand die altijd doelgericht te werk is gegaan als overlevingsmechanisme, zich onthand voelen bij vrije tijd en geneigd zijn deze vol te plempen met nieuwe, zelfbedachte taken.

Bekend maakt bemind

We creëren vaak zelf die situaties, die we van oudsher kennen. Ook wanneer die situaties niet niet fijn zijn. Bekend maakt bemind. En we ontlopen daarmee die situaties die wél goed voor ons zijn. Zo houden we het systeem in stand. En blijven we ongelukkig. Zo ondermijnen we ons eigen geluk.

We kunnen keuzes leren maken die beter voor ons zijn

Ons daarvan bewust worden is de eerste stap. En hoe fijn als anderen ons de spiegel voorhouden en onze blinde vlekken laten zien! Dan gaan onze ogen open en erkennen we het zuigende effect van onze reflexen. We voelen opeens hoe ons lijf reageert, en we kunnen leren dit schuren te verduren. Het bekende afwerpen en het langzaam plaats laten maken voor nieuwe keuzes, hoe onwennig die in het begin ook ervaren kunnen worden. Keuzes die, uiteindelijk, vaak beter voor ons zijn. Omdat ze niet zozeer zijn wat we kennen, maar wat we nodig hebben.

Wil je nog meer verhalen lezen?

Het verhaal van Denise: het aangaan van je diepste angst

Het begon met de woestijnreis in Jordanië Door de woestijnreis in Jordanië heb ik Caroline leren kennen als een vrouw die enorm in verbinding staat met zichzelf en van daaruit verbinding maakt met anderen. Oprecht, in liefde en aards. Tijdens die reis zijn er veel innerlijke processen aangeraakt bij mij. Caroline speelde hierin voor mij een belangrijke rol in haar uitnodiging om alles met nieuwsgierigheid, moed, vertrouwen en liefde tegemoet te treden. Dit is ook de reden dat ik, een dik jaar...

Corina’s verhaal: Reis naar de vrijheid!

Wat was de aanleiding om in coaching te gaan bij Caroline? 'Via via had ik over de coaching van  Caroline gehoord en had het idee dat zij wellicht de gene was die mij verder kon helpen. Ik liep destijds namelijk flink vast. Ik had het gevoel dat ik een leven leidde dat beheerst werd door het verleden. Ik stond op een kruispunt; ga ik  zo verder of durf ik het te veranderen? Het vertrouwde leven ontrafelen en het weer op te bouwen naar het heden en toekomst? Oh, wat was dat een enge vraag voor...

Willem’s woestijnreis: bewegen van doen naar zijn

Het is alweer twee jaar geleden dat Willem tijdens een intervisie een collega hoorde praten over haar persoonlijke ervaringen met de woestijnreis in de Wadi Rum woestijn van Jordanië. Het triggerde Willem.  De heilzame werking van de cadans tijdens het lopen en het in de natuur zijn kende hij, de woestijn echter nog niet. Wat Willem niet kent, maakt hem nieuwsgierig. Dus na het zien van de informatie op de website schreef Willem zich in. Klaar voor zijn eerste woestijnervaring. Willem vertelt...

Het woestijnverhaal van Caroline

Aan de vooravond van twee nieuwe woestijnreizen mocht ik mijn eigen woestijnverhaal vertellen. Mij was gevraagd of ik wat meer wilde vertellen over hoe ik in de woestijn terecht gekomen ben, wat de woestijn met mij doet en waar de woestijnreizen die ik begeleid over gaan.  Het is een persoonlijk verhaal geworden dat ik graag met je deel. 

Drentheweekend van Dieta

Afgelopen zomer ging Dieta met ons mee op Drentheweekend. Het Drentheweekend is een ontdekkingsreis naar jezelf op de Drentse hei waarin natuur, verbinden, genieten, lekker eten, reflectie en puur samenzijn de basisingedrienten zijn.  Hieronder vertelt Dieta haar ervaringen:   Aanleiding voor het Drentheweekend Een weekend met vrouwen in het Drentse landschap. Ik had zin om me onder te dompelen in het samenzijn met anderen, me te verbinden met de Drentse natuur en vooral me te verbinden...

Fear

It is said that before entering the sea a river trembles with fear She looks back at the path she has traveled, From the peaks of the mountains, the long winding road crossing forests and villages. And in front of her, She sees an ocean so vast, that to enter there seems nothing more than to disappear forever. But there is nu other way. The river an not go back. Nobody can go back. To go back is impossible in existence. The river needs to take the risk of entering the ocean because only then...

Floortje’s verhaal: werken met zelfvertrouwen

Afgelopen jaar kwam Floortje bij mij voor een coachtraject. Floortje was 2 jaar afgestudeerd en stond bekend als een jonge vrouw met veel talent. Ze wilde een stap op de plaats maken om te kijken wat een goede vervolgstap in haar carriere zou zijn. Tijdens ons erste gesprek werd duidelijk wat de onderliggende vraag was. Floortje vertelt hier haar verhaal over het leren werken met zelfvertrouwen.Zelfvertrouwen ‘In eerste instantie kwam ik bij Caroline om de vervolgstap in mijn carrière vorm te...

De woestijnreis van Els

Afgelopen november ging Els samen met 11 andere deelnemers mee naar de woestijn in Jordanië. Een bijzondere woestijnreis met impact op veel verschillende fronten. Els vertelt hier haar verhaal:Waarom gaf je je op voor de woestijnreis? Voor vertrek zag ik mijn woestijnreis als een poort naar een nieuwe levensfase. De eerste tekenen van de overgang dienden zich in 2021  ondubbelzinnig bij mij aan. En daarmee kwam ook de vraag: Wie wil ik zijn in deze nieuwe levensfase die in bepaalde culturen...

Never to return again

50 jaar worden Voor mijn 50e verjaardag schreef Alexandra Rakemann dit gedicht. Een gedicht over de Steenbok, mijn krachtdier. De steenbok die fier bovenop de rotsen in de Wadi Rum staat. Krachtig, in balans, eigen, zonder opsmuk, solide.  Als ik Alexandra een vraagstuk voorleg vraagt ze me regelmatig: "wat zou de steenbok in jou doen, hoe zou die nu zijn en reageren?" Daar contact mee maken is dan alles wat ik te doen heb. Dan voel ik het en vervolgens weet ik wat ik te doen heb. Fijn hè,...

De Herberg

Dit mens-zijn is een soort herberg Elke ochtend weer nieuw bezoek. Een vreugde, een depressie, een benauwdheid, een flits van inzicht komt als een onverwachte gast. Verwelkom ze; ontvang ze allemaal gastvrij zelfs als er een menigte verdriet binnenstormt die met geweld je hele huisraad kort en klein slaat. Behandel dan toch elke gast met eerbied. Misschien komt hij de boel ontruimen om plaats te maken voor extase……. De donkere gedachte, schaamte, het venijn, ontmoet ze bij de voordeur met een...