De woestijnreis van Tessa

In maart 2024 ging Tessa met ons mee naar de woestijn. Tessa zit in een overgangssituatie. Lichamelijk is zij in de overgang maar ook figuurlijk ervaart ze een transformatie. Een paar jaar geleden volgde ze een intensieve innerlijk kind training, van waaruit een diepgaand persoonlijk proces op gang kwam. Het loslaten van de symbiotische relatie met haar moeder kwam in een stroomversnelling, met een breuk als gevolg. Tessa zegt: “dat was heel verdrietig en ook nodig. Hierdoor ontstond er ruimte om uit te vinden wie ík eigenlijk ben en wat ik wil. Het is een heel proces van terugkeer naar wie ik oorspronkelijk ben, een proces wat nog steeds gaande is. Ik kom er achter dat ik van avontuur hou, van ontdekken, van de natuur en stilte. Toen ik over de woestijnreis las, zag ik al deze elementen daarin terugkomen. Het zou een reis worden die ik alleen aan zou gaan. Spannend want zou ik me in mijn eentje kunnen handhaven in een groep en omgeving die ik niet ken? Ik keek uit om meer over mezelf te ontdekken en naar wat de stilte met mij doet. Daarnaast gaf de reis mij de kans het vertrouwen in mijn lichaam te hervinden. Na jaren van onvoorspelbare zware epileptische insulten, ben ik nu stabiel. De angst voor aanvallen blijft en belemmerd mij vaak, ik wilde dit doorbreken.

Petra bezinningsreis stiltereis vrouwenreis woestijnreis jordanië

De start van de woestijnreis
“In het eerste contact met Caroline en Alexandra ontstaat er meteen vertrouwen”. De zorgvuldigheid waarmee de reis is opgezet en hoe we worden voorbereid op de reis spreekt mij erg aan. Het geeft mij een gevoel van veiligheid; met deze twee vrouwen wil ik wel op reis. Mede ook omdat ze zelf zo open en kwetsbaar zijn in hun eigen menszijn en wat ze daarin tegenkomen. Na een paar maanden voorbereiding is het zover. Met zenuwen en een heleboel vragen reis ik naar Schiphol: Hoe is de groep? Kan ikmijn plekje vinden? Hoe is het om buiten te slapen? Kan ik het fysiek aan? Op Schiphol ontmoet ik de groep en het voelt meteen oké. Bij aankomst in Petra hebben we de eerste dag de tijd om te landen. Dat is fijn. Tijd voor mezelf en tijd met elkaar waarin we, onder begeleiding, op een dieper niveau met elkaar kennis maken. Dat wordt heel zorgvuldig door middel van een ritueel vormgegeven. In het delen van de intenties ervaar ik erkenning op de thema’s en de bijbehorende emoties die worden ingebracht. Het nodigt me uit om mezelf ook in te brengen. Er is een veilige bedding waardoor er veel openheid en kwetsbaarheid in het delen is wat meteen verbinding geeft in de groep.

De magie van Petra
Petra was voor mij een ongelooflijke magische start van de reis. In de vroege ochtend is het nog koud en stil. Vanaf de eerste stap die ik zet ben ik in vervoering van Petra. Een ervaring waar ik nauwelijks woorden aan kan geven. Ik word opgeslokt door wat er te zien en te ervaren is. Het geeft een ontspanning in mijn systeem. Ik dwaal daar uren rond zonder dat er vragen of gedachten door mijn hoofd spoken. Die vielen weg op het moment dat ik daar was. Ik kom in een soort flow. Zonder enige voorkennis vind ik samen met mijn groepgenoten als vanzelf de mooiste routes en ga ik op in de omgeving. Ik voel geen vermoeidheid, ik geniet volop en barst van de energie. Ik heb enorm van deze dag genoten en dat genieten zette zich voort in de woestijn.
retraite stiltereis jordanie bezinningsreis
Trektocht door de woestijn
Ik kan niet wachten om te starten met wandelen. Tijdens het wandelen zijn we stil wat voor mij een groot cadeau is. Ik raak zo steeds meer verbonden met mezelf. Gedachtes, vragen, piekeren, ze vallen steeds meer weg. Het wordt stiller in mij. De verbinding met mezelf wordt sterker. Ik merk dat ik me nu makkelijker kan verbinden met de ander, op een manier die voorbij woorden gaat. Dit samenzijn brengt mij meer diepgang en verbinding dan de gesprekken die ik voer. Wanneer er wel gesprekken zijn, is het net of ik uit het warme bad word getrokken. Dat warme bad creëer ik zelf door met aandacht aanwezig te zijn bij de omgeving, de bedoeïenen, elkaar, de kamelen. Dat is voor mij genoeg. Zo kan ik de rust en grootsheid van de omgeving ervaren waarin zoveel aanwezig is.
Ik ga me realiseren dat ik klaar ben met het vertellen van mijn verhaal over de relatie met mijn moeder en het verdriet dat daarmee samenhangt. Ik ben klaar voor een volgende stap waarin ik de wereld wil gaan ontdekken. Soms word ik tijdens de reis geraakt in iets “ouds” en val ik terug in een oud patroon dat mij niet meer dient. De verbinding met de woestijn haalt mij er dan weer uit. Ik realiseer me dat ik veel meer ben dan mijn verhaal. Daar zit voor mij vrijheid in.

De stiltedag in de woestijn

De stiltedag is een prachtige dag. We starten met een liefdevol en zorgvuldig vormgegeven ritueel, waarin ik mij zo gezien voelde. We gaan door de poort naar het mystieke veld. Daar word ik zo blij van. Ik heb die dag zoveel vrijheid ervaren. Ik loop mijn neus achterna. Laat me verwonderen door alles wat ik tegenkom. Ik heb een groot deel van de dag gezeten in een kloof waar een grote zwarte tor de hele dag bij me is. Als een soort van huisdier zonder het te hoeven duiden. Ik ben bewust wat de omgeving met me doet.
Ik ga op zoek naar mooie stenen, tuur uit over de woestijn, ík versmelt met de natuur, zoals ik dat als kind kon voelen. Er is een donkere plek. Die zou ik normaal gesproken uit de weg zijn gegaan, maar nu niet. Ik daag mezelf uit en ga er naar toe en het is er helemaal oké. Ik voel me zo vrij in mezelf.

Samenzijn met vrouwen
Er is een verbinding in de groep ontstaan waarbij de vrouwen elkaar steunen en bekrachtigen. Natuurlijk heb je soms meer met de één dan met de ander, maar in wezen doet het er niet toe. De laatste dag zie ik erg op tegen de terugreis. Het heeft me in de greep. Op advies van Caroline & Alexandra heb ik het gedeeld in de groep. Hulp vragen en uitreiken is iets wat ik niet van nature doe. Ik heb dit als kind niet kunnen leren, ik was vaak de ‘hulpverlener’. Dit zorgde lange tijd dat ik me alleen voelde en afgesloten met name in groepen. Het is een openbaring hoeveel het delen met me doet. Delen is helen. Dat heb ik zo mogen ervaren. Hoe simpel kan het zijn. Ik hoef het niet meer in mijn eentje te doen. Wanneer ik me uitspreek en om hulp vraag maak ik het veilig. Niet alleen voor mezelf maar ook voor de ander. Iets waar ik mezelf aan mag blijven herinneren.
bezinningsreis woestijnreis stiltereis jordanie
Wat de woestijn mij bracht
Tijdens de reis heb ik kunnen doorvoelen dat ik veel meer ben dan een wandelend hoofd. In mijn jeugd was er geen ruimte om te voelen. Ik ben toen in mijn hoofd gaan wonen. In de woestijn is het nog meer gaan stromen. In plaats van in mijn hoofd vragen op te lossen heb ik ervaren dat ik een geheel ben. Ik ging op in de omgeving en de groep. Ik hoefde niks op te lossen. Ik heb mogen ervaren dat ik dat hele krachtige, vrolijke, onbezorgde, nieuwsgierige meisje van vroeger nog steeds ben. Zij is weer wakker geworden. Terug in Nederland is er veel euforie. Trots over het maken van de reis, heerlijk om de foto’s te zien en de verhalen te vertellen. Daarna komt het dagelijks leven weer over je heen. Het woestijngevoel raakt wat op de achtergrond. Nu een aantal maanden later ervaar ik de kracht en het vertrouwen als iets dat in de woestijn in een diepere laag in mij is aangeboord. Soms ben ik het contact met deze diepere laag even kwijt en dan ineens is het er weer. Mijn intentie is dat deze diepere laag zich steeds meer in mij zal verankeren.
Wat ik tot slot nog wil delen
Er is nog een laatste iets wat ik wil zeggen. Ik ben zo blij met Alexandra en Caroline als begeleiders van deze reis. De trektocht is zorgvuldig opgebouwd. Er is alle ruimte om jezelf te mogen zijn. Ik heb ze ervaren als doorleefde, krachtige oervrouwen die ook over hun eigen persoonlijke proces deelden. Daarmee geven ze een voorbeeld in hoe je jezelf kunt inbrengen en voelde ik me nog meer verbonden en veilig. Ik had hoge verwachtingen van deze reis en die zijn dubbel en dwars uitgekomen.”

Dank je wel Tessa voor het delen van jouw woestijnervaringen.

Wil je nog meer verhalen lezen?

Het verhaal van Denise: het aangaan van je diepste angst

Het begon met de woestijnreis in Jordanië Door de woestijnreis in Jordanië heb ik Caroline leren kennen als een vrouw die enorm in verbinding staat met zichzelf en van daaruit verbinding maakt met anderen. Oprecht, in liefde en aards. Tijdens die reis zijn er veel innerlijke processen aangeraakt bij mij. Caroline speelde hierin voor mij een belangrijke rol in haar uitnodiging om alles met nieuwsgierigheid, moed, vertrouwen en liefde tegemoet te treden. Dit is ook de reden dat ik, een dik jaar...

Corina’s verhaal: Reis naar de vrijheid!

Wat was de aanleiding om in coaching te gaan bij Caroline? 'Via via had ik over de coaching van  Caroline gehoord en had het idee dat zij wellicht de gene was die mij verder kon helpen. Ik liep destijds namelijk flink vast. Ik had het gevoel dat ik een leven leidde dat beheerst werd door het verleden. Ik stond op een kruispunt; ga ik  zo verder of durf ik het te veranderen? Het vertrouwde leven ontrafelen en het weer op te bouwen naar het heden en toekomst? Oh, wat was dat een enge vraag voor...

Willem’s woestijnreis: bewegen van doen naar zijn

Het is alweer twee jaar geleden dat Willem tijdens een intervisie een collega hoorde praten over haar persoonlijke ervaringen met de woestijnreis in de Wadi Rum woestijn van Jordanië. Het triggerde Willem.  De heilzame werking van de cadans tijdens het lopen en het in de natuur zijn kende hij, de woestijn echter nog niet. Wat Willem niet kent, maakt hem nieuwsgierig. Dus na het zien van de informatie op de website schreef Willem zich in. Klaar voor zijn eerste woestijnervaring. Willem vertelt...

Het woestijnverhaal van Caroline

Aan de vooravond van twee nieuwe woestijnreizen mocht ik mijn eigen woestijnverhaal vertellen. Mij was gevraagd of ik wat meer wilde vertellen over hoe ik in de woestijn terecht gekomen ben, wat de woestijn met mij doet en waar de woestijnreizen die ik begeleid over gaan.  Het is een persoonlijk verhaal geworden dat ik graag met je deel. 

Drentheweekend van Dieta

Afgelopen zomer ging Dieta met ons mee op Drentheweekend. Het Drentheweekend is een ontdekkingsreis naar jezelf op de Drentse hei waarin natuur, verbinden, genieten, lekker eten, reflectie en puur samenzijn de basisingedrienten zijn.  Hieronder vertelt Dieta haar ervaringen:   Aanleiding voor het Drentheweekend Een weekend met vrouwen in het Drentse landschap. Ik had zin om me onder te dompelen in het samenzijn met anderen, me te verbinden met de Drentse natuur en vooral me te verbinden...

Fear

It is said that before entering the sea a river trembles with fear She looks back at the path she has traveled, From the peaks of the mountains, the long winding road crossing forests and villages. And in front of her, She sees an ocean so vast, that to enter there seems nothing more than to disappear forever. But there is nu other way. The river an not go back. Nobody can go back. To go back is impossible in existence. The river needs to take the risk of entering the ocean because only then...

Floortje’s verhaal: werken met zelfvertrouwen

Afgelopen jaar kwam Floortje bij mij voor een coachtraject. Floortje was 2 jaar afgestudeerd en stond bekend als een jonge vrouw met veel talent. Ze wilde een stap op de plaats maken om te kijken wat een goede vervolgstap in haar carriere zou zijn. Tijdens ons erste gesprek werd duidelijk wat de onderliggende vraag was. Floortje vertelt hier haar verhaal over het leren werken met zelfvertrouwen.Zelfvertrouwen ‘In eerste instantie kwam ik bij Caroline om de vervolgstap in mijn carrière vorm te...

De woestijnreis van Els

Afgelopen november ging Els samen met 11 andere deelnemers mee naar de woestijn in Jordanië. Een bijzondere woestijnreis met impact op veel verschillende fronten. Els vertelt hier haar verhaal:Waarom gaf je je op voor de woestijnreis? Voor vertrek zag ik mijn woestijnreis als een poort naar een nieuwe levensfase. De eerste tekenen van de overgang dienden zich in 2021  ondubbelzinnig bij mij aan. En daarmee kwam ook de vraag: Wie wil ik zijn in deze nieuwe levensfase die in bepaalde culturen...

Never to return again

50 jaar worden Voor mijn 50e verjaardag schreef Alexandra Rakemann dit gedicht. Een gedicht over de Steenbok, mijn krachtdier. De steenbok die fier bovenop de rotsen in de Wadi Rum staat. Krachtig, in balans, eigen, zonder opsmuk, solide.  Als ik Alexandra een vraagstuk voorleg vraagt ze me regelmatig: "wat zou de steenbok in jou doen, hoe zou die nu zijn en reageren?" Daar contact mee maken is dan alles wat ik te doen heb. Dan voel ik het en vervolgens weet ik wat ik te doen heb. Fijn hè,...

De Herberg

Dit mens-zijn is een soort herberg Elke ochtend weer nieuw bezoek. Een vreugde, een depressie, een benauwdheid, een flits van inzicht komt als een onverwachte gast. Verwelkom ze; ontvang ze allemaal gastvrij zelfs als er een menigte verdriet binnenstormt die met geweld je hele huisraad kort en klein slaat. Behandel dan toch elke gast met eerbied. Misschien komt hij de boel ontruimen om plaats te maken voor extase……. De donkere gedachte, schaamte, het venijn, ontmoet ze bij de voordeur met een...